chevron_right
Monitorul oficial local

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

calendar
Csíki Székely Múzeum
Esemenyek 2024 Muzeumokejszakaja

Idén is különleges élmény részese lehet az, aki június 22-én, szombaton ellátogat a Mikó-várba a Múzeumok Éjszakájára. A Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombati napon tartja a Csíki Székely Múzeum a Múzeumok Éjszakája eseményét, amikor megnyitva a vár kapuit, különleges, egyedülálló programokat kínál a múzeum minden korosztály számára. Érdemes lesz idén is bemerészkedni a Mikó-vár kapuján, az egész napos rendezvény során egymást fogják érni a széles palettán mozgó programok, így mindenki találhat neki szóló programpontot. 

A várudvaron igazi fesztiváli hangulat fog uralkodni, kipróbálható ügyességi játékok, kézműves-foglalkozások lesznek kicsiknek és nagyoknak egész nap, este pedig filmvetítéssel és csillagnézéssel várjuk a látogatókat.

A nap folyamán a kiállításokban meghirdetett tárlatvezetések lesznek különböző időpontokban, meghívott rendkívüli előadókkal idén is, míg a a múzeumi kulisszák mögötti raktárhelyiségekben, restaurátor műhelyben a múzeum munkatársai engednek betekintést az érdeklődők számára. 

Ezen a napon is nyitva lesz a látogatók előtt az idei év nagy kiállítása, amely különös történelmi periódusba enged betekintést. Arany dukátok, ezüst tallérok csillogásán, arany veretes buzogányokon, aranyos csipkével díszített dolmányokon, pergamenre írt okleveleken keresztül, a megszólaló erdélyi fejedelmek egy különleges időutazásra hívnak mindenkit a Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben című kiállításba, amelyet a hatalom, pompa, csillogás szavak jellemeznek. Ugyanakkor nem csak az időszakos kiállításunk, de a megújuló vártörténeti kiállítás is újdonságokkal hívogatja a látogatókat, új kontextusba helyezve, új tematikával egészülve ki. 

A Nagy Imre 130 év lezárásaként ezen a napon pedig egy különleges kis kamarakiállítással és emléktérrel emlékezünk a zsögödi festőről és életművéről, ahol újra vetítésre kerülnek az emlékév során készült vers-festmény társítások is. 

A programokon való részvétel ingyenes, azonban a helyszíni információs sátornál regisztrálni kell a meghirdettet programpontokra. A részletekért figyeljék a Csíki Székely Múzeum Facebook-oldalát.

Mai multe detalii
Esemenyek 2024 Muzeumokejszakaja