chevron_right
Monitorul oficial local

A FOST INAUGURAT CENTRUL DE EDUCARE PENTRU ROMI

01 Somlyo Pinti

În toamna anului 2021 Serviciul de Ajutor Maltez în România a cumpărat un imobil pe strada Șumuleu nr. 35 din Miercurea-Ciuc, clădirea fiind transformată într-un centru de educare. Centrul a fost inaugurat astăzi într-un cadru festiv.

 

Organizația, activă în România de 32 de ani, miercuri și-a deschis oficial porțile în Miercurea-Ciuc, deși prin activitatea sa este prezentă în comunitate de ceva timp.

„Necesitatea a fost întotdeauna prezentă într-o comunitate de-a lungul secolelor și se manifestă în diferite forme. Serviciul de Ajutor Maltez in România recunoaște întotdeauna acest lucru și oferă ajutor acolo unde este nevoie. De aceea, ziua de astăzi este un pas important pentru comunitatea din Miercurea-Ciuc. Prin deschiderea oficială a unui sediu la Miercurea-Ciuc, comunitatea noastră se va îmbogăți cu siguranță” – i-a salutat pe reprezentanții serviciului de Ajutor Maltez în România și pe invitați primarul Korodi Attila.

Serviciul de Ajutor Maltez în România a inițiat imediat o acțiune de ajutor după incendiul din 7 ianuarie 2021, în urma căruia o parte din tabăra de romi a fost distrusă. În toamna anului 2021 au achiziționat un imobil în apropierea taberei de romi, pe care l-au reconstruit și l-au transformat printr-o investiția semnificativă într-un centru de ocupare modern.

Dénes Mihály, președintele Serviciului de Ajutor Maltez în România, și-a exprimat recunoștința față de toate organizațiile, instituțiile, consorțiile și oameni binevoitori pentru sprijinul financiar și spiritual acordat în scopul creării centrului. „Credem că acest nou centru va fi un spațiu în care întreaga comunitate, în special copiii și tinerii, vor petrece mult timp și unde se vor putea dezvolta atât din punct de vedere spiritual, cât și cultural”.

„Dorim să aveți un viitor mai bun. Știm că sunteți foarte deștepți, aveți nevoie doar de un mic impuls pentru a vă integra în societatea” – s-a adresat contele Franz Salm-Reifferscheidt, ambasadorul Ordinului de Malta pentru Romi copiilor romi prezenți, care i-au încântat pe cei prezenți de mai multe ori cu muzică și dans în timpul ceremoniei. De asemenea a salutat participanții la eveniment Roberto Musneci, ambasadorul Ordinul Suveran de Malta în România, Erik Lopkowitcz, președintele Ordinului de Malta în Germania, și Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Ceremonia s-a încheiat cu o binecuvântare din partea episcopului Kerekes László, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei de Alba iulia.

01 Somlyo Pinti