chevron_right
Monitorul oficial local

LOCATARII DE LA LOCUINȚELE SOCIALE NU SE VOR MUTA ÎN CĂMINUL ȘCOLAR

Szocialis Kozpont Sogoreniko

Zilele trecute au stârnit temeri nejustificate, însă astăzi, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență din Miercurea-Ciuc, administrația orașului a explicat că două legi intră în contradicție, iar concluzia este că doar în caz de urgență militară (război) persoanele nevoiașe pot fi mutate în instituții de învățământ. Potrivit celor mai recente date, 28 de persoane din centrul social nu au rezolvat încă problema locuirii temporare. Clădirea trebuie evacuată până pe 15 ianuarie.

 

Comitetul Local pentru Situații de Urgență din Miercurea-Ciuc (CLSU) s-a întrunit astăzi pentru a discuta problema evacuării centrului social de pe aleea Copiilor nr. 9, care se află într-o stare de degradare avansată. Conducerea orașului ar fi dorit ca subiectul să fie adus în atenția publicului doar după deciziile concrete de astăzi, deoarece toate mișcările anterioare au reprezentat doar analiza situației și pregătirea pentru cel mai rău scenariu posibil. Fostul cămin de băieți al Liceului Tehnologic „Kós Károly”, care este gol de doi ani, a fost considerat ca fiind un posibil spațiu utilizabil. Cu toate acestea, școlile tehnologice din Toplița-Ciuc nu au primit niciun document care să reglementeze mutarea locuitorilor din locuințele sociale. Și nu întâmplător, deoarece interpretarea juridică a fost îngreunată de faptul că legislația de urgență și cea educațională se contrazic reciproc. Clădirile instituțiilor de învățământ pot fi folosite ca adăposturi de urgență în situații de criză, dar doar în caz de urgență militară, în timp de război. Astfel, cu această concluzie s-a încheiat procesul de analiză, și astăzi ar fi trebuit ca administrația orașului să se prezinte în fața publicului.

„Le-am cerut directorilor liceelor să nu comunice despre această situație până când comitetul de situații de urgență nu ia o decizie finală în acest sens. Dacă ne-ar fi ascultat, s-ar fi putut evita valul de ură, deoarece acum știm că căminul de băieți nu este potrivit pentru găzduirea temporară a persoanelor nevoiașe” – a declarat viceprimarul Sógor Enikő, la conferința de presă de astăzi, organizată după ședința CLSU. 

În urmă cu un an și jumătate, un raport de expertiză a arătat că imobilul se află într-o stare de degradare constantă. În data de 22 decembrie anul trecut, un senzor a detectat mișcări în structură, iar de atunci evenimentele s-au accelerat.

Printr-o decizie adoptată astăzi, comitetul pentru situații de urgență a mandatat Direcția de Asistență Socială să implementeze planul de evacuare. Conform hotărârii, imobilul trebuie evacuat până pe 15 ianuarie,  iar persoanele nevoiașe pot beneficia de ajutor financiar de urgență conform legii.

Cu doar o lună și jumătate în urmă, situația a fost incertă pentru 26 de familii (50 de adulți și 35 de copii), iar acum Direcția de Asistență Socială încearcă să găsească soluții de locuire pentru 13 familii (18 adulți și 10 copii). Celelalte familii și-au rezolvat deja problema locuirii temporare.

Locatarii locuințelor sociale sunt familii și persoane cu venituri: salariați, pensionari, persoane cu dizabilități, copii care merg la grădiniță sau școală. Mulțumim pentru ofertele până acum și rugăm locuitorii orașului să anunțe la Primărie sau la Direcția de Asistență Socială dacă pot oferi temporar cazare unor persoane singure sau unor familii în schimbul unei chirii!

Szocialis Kozpont Sogoreniko