chevron_right
Monitorul oficial local

MEGA-INVESTIȚIA DE LA HARVÍZ A INTRAT ÎNTR-O FAZĂ ÎNCURAJATOARE

Szecseny 2

S-a dat undă verde din punct de vedere tehnic pentru lansarea licitațiilor publice pentru extinderi și reabilitări ale rețelelor de apă și de canalizare, finanțate prin Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD) al UE. În cazul municipiului Miercurea-Ciuc, aceasta reprezintă o dezvoltare de anvergură a infrastructurii publice, în special în Szécseny și Ciba.

 

Coordonată de Harvíz SA, pregătirea pentru această investiție masivă în extinderea sistemelor de utilități de apă și canalizare a început în 2016. Proiectul a fost întârziat ani de zile din cauza extinderii numărului beneficiarilor, a modificărilor continue ale legislației și de procese judiciare. În sfârșit, a șasea versiune a studiului de fezabilitate a primit un feedback pozitiv din partea echipei de evaluare tehnică a Băncii Europene de Investiții. Primarul Korodi Attila (președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Hargita Víz”) și Bogáti Csaba, director general al Harvíz SA au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizată în Szécseny, progresele înregistrate de investiția de peste 300 milioane de euro. Alegerea locației nu este întâmplătoare: zona Szécseny este principalul beneficiar al dezvoltărilor atât de așteptate în Miercurea-Ciuc.

„Un ochi râde, altul plânge. Plânge pentru că au fost necesari mai mulți ani pentru a ajunge până aici. Și râde pentru că vom aborda procedurile de proiectare tehnică și de achiziții publice cu un proiect nou, actualizat, aliniat la prețurile de pe piață, la cerințele de economisire a energiei și condițiile privind calitatea apei pentru anul 2023” – a declarat Korodi Attila.

Investiția de 1,6 miliarde de lei va aduce beneficii numeroaselor localități din regiunea Ciuc și Odorheiu Secuiesc. Pe teritoriul municipiului Miercurea-Ciuc se preconizează o dezvoltare de 306 milioane de lei, iar contribuția proprie a orașului va fi de aproape 5 milioane de lei. În cadrul investiției se vor extinde rețelele de apă și de canalizare din Szécseny și Tanorok, precum și rețeaua de apă potabilă din Ciba. (În Ciba construirea sistemului de apă uzată nu este eligibil în cadrul acestui program din cauza numărului mic de locuitori, astfel că se caută alte surse de finanțare.) Se vor construi 33,7 km de conducte noi de apă (18 km în Szécseny) și 23,5 km de conducte de canalizare (lungimea din Szécseny este de aproape 20 km).

În decembrie, Harvíz SA a lansat deja primele două licitații pentru construcția stațiilor de epurare a apelor uzate din Miercurea-Ciuc și Cetățuia, precum și pentru extinderea rețelei de apă în Miercurea-Ciuc și în unele sate din împrejurimi. Contractul de finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene urmează să fie semnat până în vara anului viitor, iar lucrările pe teren ar putea începe cel mai devreme în toamnă.

 

Szecseny 2