chevron_right
Monitorul oficial local

NE PREGĂTIM DE SĂRBĂTORI

Whatsapp Image 2023 11 27 At 13 35 13

Cu toate restricțiile impuse de guvern, Primăria Miercurea-Ciuc se pregătește pentru perioada premergătoare Crăciunului cu elemente de program strâns legate de sărbătoarea Adventului. Centrul orașului îmbrăcat în straie festive, două brazi de Crăciun și o coroană advent, așteptarea lui Moș Nicolae, aprinderea colectivă a lumânărilor de Advent, târg de Crăciun, colinde, desene ale copiilor prinzând viață prin proiecții luminoase, ferestrele decorate pentru Advent - toate acestea sunt rezultatul contribuțiilor voluntare.

Primarul Korodi Attila a sintetizat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată în Parcul Central, elementele care fac din Crăciunul din Miercurea-Ciuc o experiență cu adevărat festivă și comunitară.

„Este minunat să simți tot mai aproape momentul când, cu ocazia aprinderii lumânărilor de Advent, orașul se pregătește pentru seria de evenimente festive de Crăciun” – a declarat edilul, evidențiind faptul că, din cauza schimbărilor reglementărilor la nivel național, nu a fost deloc ușor pentru angajații primăriei să organizeze seria de evenimente. „Dar mulțumită numeroaselor donații altruiste și voluntare, am reușit!”.

Primarul a explicat faptul că iluminatul festiv al orașului va fi mai modest în acest an comparativ cu anii precedenți, deoarece restricțiile nu au permis înlocuirea elementelor defecte. Cele existente vor decora Parcul Central, Promenada, Piața Majláth Gusztáv Károly, strada Petőfi Sándor, Piața Libertății și Piața Cetății, precum și zona bisericilor. Nu va exista iluminat festiv în strada Kossuth Lajos, pe bulevardul Timișoarei, în cartierul Spicului și la intrările în oraș.

Principalul loc de desfășurare al evenimentelor de Advent vor fi bradul de Crăciun instalat în Parcul Central și coroana de Advent pregătită în jurul său, dar un brad împodobit va fi amplasat și în acest an la intersecția dintre Piața Majláth Gusztáv Károly cu strada Petőfi.

Aprinderea lumânărilor de Advent va avea loc în jurul coroanei de Advent în fiecare duminică de Advent.

Astfel, în prima duminică de advent, pe 3 decembrie, începând cu ora 17.00, preotul paroh romano-catolic din Jigodin, Sebestyén Ottó, va oficia scurta liturgie iar elevii Liceului de Artă „Nagy István” vor oferi momentul artistic.

În cadrul evenimentelor ulterioare părintele franciscan Urbán Erik, preotul unitarian Solymosi Alpár și preotul Küsmödi Csongor-Ignác își vor împărtăși gândurile lor de sărbătoare, în timp ce corul Bisericii Franciscane din Șumuleu-Ciuc, corul școlii gimnaziale József Attila, respectiv formația Psallite vor contribui la atmosfera de sărbătoare.

Slujba din ultima duminică de Advent va avea loc cu o zi mai devreme, sâmbătă, 23 decembrie, tot de la ora 17:00.

Organizată de Asociația Meșteșugarilor din Miercurea-Ciuc, Promenada va găzdui târguri de meșteșuguri în primul, al doilea și al patrulea weekend de Advent: în perioda 1-3, 8-10 și 22-23 decembrie, meșteșugarii locali își vor oferi produsele de artizanat. Iluminatul și muzica ambientală, respectiv cavalcada de gusturi și arome de Crăciun (băuturi calde, cozonac secuiesc etc.) va fi parte integrantă a atmosferei festive de pe promenadă și din parc.

Marți, 5 decembrie, de la ora 17.00, copiii și adulții sunt invitați în Piața Libertății la o petrecere de așteptare a lui Moș Nicolae. În timp ce îl așteptăm împreună pe Moș Nicolae, un grup de chitariști de la Colegiul National Octavian Goga din Miercurea-Ciuc și Școala Gimnazială Liviu Rebreanu din Miercurea-Ciuc, respectiv formația Mesehetes vor susține un concert.

Grupurile de colindători vor traversa orașul pe 22 și 23 decembrie, multiplicând astfel experiența colindelor de Crăciun. Ca și în anul trecut, pe 17 și 18 decembrie, Cetatea Mikó va fi „împodobit” cu lumini festive. Desenele copiilor vor fi proiectate pe zidurile bastioanelor cetății în ultimul weekend de Advent.

Cu sprijinul Csíki Sportcentrum Srl. va exista și în acest an un patinoar în aer liber în Piața Libertății - a anunțat primarul Korodi Attila. El a precizat că lucrările de construcție vor începe la începutul lunii decembrie, iar odată ce totul este pregătit, patinajul poate începe. În timpul dimineții, patinatorii de performanță, patinatorii de viteză pe pistă scurtă și școlile vor avea acces gratuit, în timp ce după-amiaza și seara, familiile se pot bucura de patinaj.

Whatsapp Image 2023 11 27 At 13 35 13