chevron_right
Monitorul oficial local

DEZVOLTAREA SISTEMULUI DE ÎNVĂȚĂMÂNT: SPRE UN VIITOR PROMIȚĂTOR

Napocska 2

Rețeaua de educație din Miercurea-Ciuc trece printr-o dezvoltare fără precedent. Majoritatea clădirilor de învățământ au fost deja renovate atât în interior, cât și în exterior, iar înlocuirea completă a echipamentelor învechite din sălile de clasă (mobilier și diverse echipamente educaționale) este în curs de desfășurare, la fel ca și dezvoltarea campusului școlii profesionale din Toplița și a învățământului dual. Toate aceste informații au fost prezentate de primarul Korodi Attila și viceprimarul Sógor Enikő la grădinița Napocska, care este un etalon pentru instituțiile de învățământ din orașul nostru.

„În ultimii doi ani, două noi instituții de învățământ au început să funcționeze în orașul nostru: Angyalkert, realizată prin bunăvoința bisericii și sprijinul guvernului maghiar, și grădinița Napocska, aproape în întregime realizată de Primărie”- a subliniat primarul, evidențiind că această din urmă instituție poate acum să servească pe deplin copiii care o frecventează. În ceea ce privește investiția, liderul a menționat că valoarea totală, incluzând proiectarea, execuția și echipamentele (de la mobilier până la mese de înfășat), este de 18,8 milioane de lei (cu TVA), din care Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) a contribuit doar cu 1,95 milioane de lei. Korodi Attila a subliniat că pentru administrația locală a fost importantă accesibilitatea facilă a instituției, astfel s-a construit un drum de acces de 50 de metri și s-au creat 12 locuri noi de parcare. Aceste dezvoltări nu servesc doar grădinița, ci și locuitorii din zonă.

Viceprimarul Sógor Enikő consideră un mare pas înainte faptul că din aprilie funcționează și bucătăria grădiniței. Până acum, aceasta era singura grădiniță care nu putea asigura gătitul la fața locului. „Această instituție este pentru noi un etalon! Ca administrație locală, urmărim acest obiectiv, ca toate instituțiile noastre de învățământ să fie dotate cu mobilier modern, bucătărie, curte și loc de joacă la fel ca aceasta” - a spus viceprimarul.

Kopacz Erika, directorul grădiniței Napocska, a oferit, în timpul vizitei, o privire asupra vieții de zi cu zi a instituției, prezentând grădina verde a grădiniței, care servește pentru educația de mediu, unde grupurile îngrijesc o grădină de plante aromatice, un hotel pentru insecte și o ladă de compost. Ea a menționat că apreciază foarte mult faptul că instituția lor s-a mutat în noua clădire, pe care copiii lor o numesc mai degrabă un palat decât o grădiniță.

Programele de dezvoltare a educației, deja dovedite, nu se opresc la nivelul grădinițelor. „Scopul nostru este ca toți copiii și elevii din orașul nostru să beneficieze de o educație de calitate la orice vârstă. Programul de dezvoltare a campusului, în valoare de 21 de milioane de euro, prin care se vor construi săli de clasă, ateliere, cămine, un centru comunitar, un cabinet stomatologic și o sală de sport, precum și dotarea, digitalizarea și echiparea celor 486 de săli de clasă și laboratoare din oraș, ne conduce în această direcție”- a subliniat Korodi Attila. Astfel tinerii părinți vor avea motive să se întoarcă acasă, deoarece se vor putea baza pe o rețea educațională de calitate de la grădiniță până la școală primară, liceu și chiar universitate.

Napocska 2