chevron_right
Monitorul oficial local

DOUĂ TREIMI DIN BUGET PENTRU DEZVOLTARE

Kv

Consiliul Local al municipiului Miercurea-Ciuc a votat bugetul orașului pentru anul 2023 în cadrul ședinței extraordinare de astăzi. Din cele 392,39 milioane de lei, 66% (258,22 milioane de lei) vor fi utilizați pentru dezvoltare, în timp ce restul de 134,17 milioane de lei vor acoperi cheltuielile de funcționare. Ponderea ridicată, fără precedent în anii precedenți, se datorează fondurilor UE: în acest an, investițiile din cadrul proiectului de mobilitate urmează să atingă un nivel maxim și vor fi lansate alte proiecte de mare valoare.

 

Ca și anul trecut, consiliul municipal a adoptat bugetul orașului în luna februarie.

"Începem anul 2023 cu un buget solid. De la începutul mandatului nostru am cheltuit deja aproape 114,5 milioane de lei pentru investiții, iar cu economii la secțiunea de funcționare de aproape 83 de milioane de lei în doi ani și jumătate, rămânem în echilibru. Am preluat administrarea orașului cu economii la investiții de 40 de milioane de lei, iar economiile de funcționare, împreună cu diversele cofinanțări de proiecte, au făcut ca acum să avem o rezervă de investiții de 70,8 milioane de lei. Acest lucru va fi foarte necesar, pentru că noi punem în aplicare dezvoltări uriașe, iar cele pe care le pregătim sunt de aceeași amploare. În fiecare an sprijinim cu sume tot mai mari educația, cultura, sportul, bisericile și încercăm să fim parteneri în toate proiectele sociale și comunitare utile", a declarat primarul Korodi Attila în cadrul ședinței Consiliului Local.

În ceea ce privește sursele de venit, valoarea veniturilor din impozitul pe venitul persoanelor fizice ar urma să ajungă la 85 de milioane de lei, în creștere cu 11 milioane de lei față de anul trecut, în timp ce suma din rambursări de TVA a crescut cu 38,8%, până la 21,84 milioane de lei. Fondurile europene se ridică la 136,64 milioane de lei, cele de stat la 39,5 milioane de lei, iar în buget sunt incluse și contribuțiile locatarilor din blocurile care urmează să fie izolate termic – o sumă care depășește 11 milioane de lei.

Sprijinul pentru cultură și sport a crescut de asemenea, acesta din urmă fiind stimulat în mare parte de o subvenție de 3,3 milioane de lei pentru Csíki Sport és Rekreatív SRL. Sprijinul financiar pentru biserici a crescut de la 750.000 de lei la 1 milion de lei, iar datorită eficientizării lucrărilor de întreținere a drumurilor, suma alocată la acest capitol a crescut și ea de la nivelul record de anul trecut, de 6,8 milioane de lei, la 8,6 milioane de lei în acest an.

Acest buget reflectă deja implicațiile financiare ale unor dezvoltări de amploare în anii următori: sunt reflectate și sumele contractelor de finanțare semnate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență și al Programului Anghel Saligny.

O prezentare a elementelor de bază ale bugetului este disponibilă aici.

Kv