chevron_right
Monitorul oficial local

FORMARE DE PRIM AJUTOR PENTRU PROFESORI

Sos 4

În luna noiembrie, aproximativ o sută de cadre didactice din zece instituții de învățământ din orașul nostru participă la cursurile de prim ajutor organizate de Transylvania Rescue Team Filiala Ciuc. Proiectul, susținut de Primăria Miercurea-Ciuc, are ca scop transmiterea cunoștințelor de bază necesare cadrelor didactice pentru a interveni cu încredere în situații de urgență, până la sosirea echipelor de salvare.

 

Înainte de cea de-a treia sesiune de formare, care are loc la Școala Gimnazială Nagy Imre, viceprimarul Sógor Enikő și Péter Szilárd, membru al asociației, au prezentat detalii despre program în cadrul unei conferințe de presă.

„Pentru administrația locală, orice program care asigură bunăstarea locuitorilor orașului și crește conștientizarea în acest sens este esențial, contribuind totodată la creșterea sentimentului de siguranță. În 2021, inițiativa primăriei s-a întâlnit cu obiectivele Transylvania Rescue Team, care urmăresc pregătirea cât mai multor locuitori ai orașului pentru situații de prim ajutor”, a explicat Sógor Enikő începuturile programului. Punerea în practică a obiectivelor a fost posibilă prin sistemul de finanțare al primăriei.

Péter Szilárd, membru al Transylvania Rescue Team Filiala Ciuc, a explicat că organizația organizează cursuri de prim ajutor pentru copii și adulți încă din 2021. Un obiectiv vechi al grupului este pregătirea cadrelor didactice din Miercurea-Ciuc pentru prim ajutor, deoarece aceștia sunt cei care petrec cel mai mult timp cu elevii pe parcursul zilei. În situații de urgență, este esențial să cunoască pașii necesari pentru resuscitare, simptomele accidentului vascular cerebral (AVC), modalitățile corecte de alertare a echipelor de salvare, precum și tratamentul rănilor și al leziunilor până la sosirea ambulanței.

Cursurile sunt organizate sub formă de sesiuni de două zile, fiecare cu câte 5 ore de instruire. Prima zi este dedicată teoriei, iar a doua, aplicării practice.

Prima sesiune de instruire a avut loc pe 7–8 noiembrie la Colegiul Național Márton Áron, unde 65 de cadre didactice de la Școala Gimnazială Xantus János, Liceul Tehnologic Joannes Kájoni, Grădinița Kisherceg și liceul gazdă au participat la cursuri. Săptămâna următoare, 12 educatoare de la Grădinița Napraforgó au beneficiat de instruire. La a treia sesiune, cadrele didactice de la Școala Gimnazială Nagy Imre și educatoarele de la Grădinița Csipike s-au alăturat. Ultima sesiune va avea loc în ultima joi și vineri din noiembrie la Liceul Tehnologic Venczel József, unde, pe lângă profesorii liceului gazdă, vor participa și cadre didactice de la școlile József Attila, Nagy István și Joannes Kájoni

Privind spre viitor, viceprimarul a subliniat că acest program reprezintă doar începutul unui proces mai amplu. Se dorește ca toți profesorii din oraș să fie incluși în acest program de instruire în următorii ani. De asemenea, este important ca profesorii care au absolvit deja cursurile să își poată actualiza cunoștințele periodic. După instituțiile de învățământ, administrația locală dorește să includă și angajații altor instituții subordonate în acest program. Un alt obiectiv este asigurarea treptată a echipamentelor necesare pentru acordarea primului ajutor în toate instituțiile, precum defibrilatoare și medicamente salvatoare în caz de șoc anafilactic.

Sos 4