chevron_right
Monitorul oficial local

MIERCUREA-CIUC VA FI GAZDA DE ONOARE A EDIȚIEI DIN ACEST AN A ZILEI CELOR O MIE DE FETE SECUIENE

Img 20230628 Wa0050

În prima sâmbătă din luna iulie piața centrală și șaua muntelui Șumuleu vor fi din nou pline de culoare. Vor fi împodobite de porturile populare ale fetelor și femeilor, băieților și bărbaților cu ocazia Zilei celor O Mie de Fete Secuiene. Cea mai mare sărbătoare a dansului popular, a muzicii populare, a porturilor populare și a rugăciunii este un eveniment deosebit de înălțător, care de fiecare dată ne îmbogățește cu o experiență comunitară de neuitat.

Pregătirile pentru sărbătoare vor începe deja vineri, 30 iunie, cu ocazia Zilei portului popular secuiesc.  Inițiativa a fost lansată de către Ansamblul Național Secuiesc Harghita în urmă cu șapte ani. De atunci în onoarea acestei zile tot mai mulți oameni își pun portul popular sau o bucată din acesta și merg la serviciu, își administrează treburile sau chiar fac își fac cumpărăturile necesare.

La conferința de presă a evenimentului Korodi Attila, primarul Municipiului Miercurea-Ciuc a lansat un mesaj de încurajare pentru purtarea însemnelor populare pe parcursul celor două zile de evenimente.

Pentru a se putea asigura condiții de maximă siguranță pentru participanți, în Ziua celor o Mie de Fete Secuiene se va restricționa circulația autovehiculelor în zona centrală a orașului. Tronsonul Bulevardului Timișoarei între strada Inimii și strada Kossuth Lajos va fi închis circulației între orele 8.30 și 10.00, iar tronsonul străzii Kossuth Lajos între strada Márton Áron și strada Inimii între orele 9.00 și 10.00. De vineri seara până sâmbătă dimineața, parcarea va fi interzisă pe tronsonul Bulevardului Timișoarei, de la strada Revoluției din Decembrie până la strada Kossuth Lajos (partea dinspre banca Raiffeisen).

Ziua celor o mie de fete secuiene este găzduită în mod permanent de Miercurea Ciuc și Șumuleu Ciuc, dar în acest an orașul nostru își asumă și rolul de gazdă onorifică - a subliniat viceprimarul Sógor Enikő. După cum a explicat, în anii precedenți, titlul acesta a fost câștigat de localitatea de unde a venit cea mai mare proporție de persoane îmbrăcate în port popular în raport cu numărul de locuitori. Această regulă exclude multe localități de la această posibilitate, așa că anul trecut organizatorii au decis că gazda va fi localitatea care manifestă intenția de a o deține. Anul viitor va fi Sândominic, ei vor primi perechea de scaune sculptate care va fi amplasată în biserica lor și va fi folosită în timpul ceremoniilor de căsătorie.

Programul evenimentului și informațiile importante au fost prezentate de către Füleki Zoltán, principalul organizator și director adjunct al Ansamblului Harghita. Participanții se vor aduna în Piața Libertății la ora 9:00, iar apoi, după deschiderea oficială și un dans scurt în jurul orei 9:15, cel mai târziu la ora 9:45 parada va porni către Șumuleu Ciuc. Începând cu ora 11:00, preotul Sebestyén Otto din Jigodin va oficia slujba festivă. După discursurile de deschidere vor începe prezentările grupurilor tradiționale de dansuri populare. De la ora 15:30 va urca pe scenă Ansamblul Național Popular Secuiesc Harghita. Jocul și dansul comun, precum și realizarea fotografiei de grup cu participanții îmbrăcați în port popular vor începe la ora 16:00, iar după înmânarea scaunelor de nuntă la ora 17:00, se vor continua prezentările grupurilor tradiționale de dansuri populare.

Img 20230628 Wa0050