chevron_right
Monitorul oficial local

PARCURILE FOTOVOLTAICE HARVÍZ SUNT PREGĂTITE PENTRU PRODUCȚIE

Harviz 3 Mihalylaszlo

În ultimele șase luni, printr-un proiect câștigat de Harvíz SA și în parteneriat cu Primăria Miercurea-Ciuc, au fost construite parcuri fotovoltaice care acoperă aproape în întregime consumul anual de energie al stației de epurare a apelor uzate din municipiu și al rezervorului de apă situat pe dealul Nagy Laji. Datorită acestei investiții, în următorii ani, Harvíz se așteaptă la o economie semnificativă de energie, ceea ce va aduce beneficii și pentru consumatori în ceea ce privește tarifele pentru servicii.

 

Harvíz SA a realizat o investiție în valoare de aproximativ 21 de milioane de lei în aria sa de deservire din zona Ciuc și Odorhei, instalând 17 parcuri fotovoltaice în 15 unități administrativ-teritoriale. Printre acestea, se evidențiază parcul fotovoltaic din Miercurea-Ciuc (1600+26 de panouri), cel din Odorheiu Secuiesc (1800 de panouri) și cel din Mădăraș (576 de panouri).

„Criza energetică a arătat cât de important este ca întreprinderile de utilitate publică să utilizeze într-o măsură cât mai mare energia regenerabilă. Harvíz SA, beneficiind de o oportunitate de finanțare europeană, a creat parcuri solare cu capacități de producție echivalente cu consumul anual de energie al stațiilor de epurare a apei, a stațiilor de decantare și a stațiilor de pompare. Toate acestea vor aduce în timp o economie de energie, ceea ce se va reflecta și în tarifele percepute” – a declarat primarul Korodi Attila într-o conferință de presă organizată astăzi împreună cu directorul general al Harvíz SA, Bogáti Csaba.

„Am pregătit reabilitarea stației de epurare a apelor uzate, iar în jurul acestei investiții am reușit să aplicăm pentru panourile solare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Contractul de finanțare a fost semnat la 22 iunie 2023, iar în jumătate de an parcurile solare au fost construite. Cele mai mici sunt deja funcționale, iar cele mai mari așteaptă aprobarea de conectare și apoi punerea în funcțiune” – a declarat Bogáti Csaba, adăugând că la nivel național, Harvíz este unul dintre puținii aplicanți care au finalizat construcția la termen.

În Miercurea-Ciuc, au fost montate 1600 de panouri solare la stația de epurare a apelor uzate și 26 de panouri la rezervorul de apă de pe dealul Nagy Laji. Prima dintre acestea produce, conform estimărilor, 1011,8 MWh anual, în timp ce cea din urmă produce 15,99 MWh, acoperind astfel aproape în întregime consumul anual de 1043,21 MWh, respectiv 16,02 MWh.

Valoarea totală a proiectului este de 20,94 milioane de lei, din care 14,08 milioane de lei provin din POIM, 2,48 milioane de lei reprezintă sprijinul financiar al statului, iar 1,05 milioane de lei reprezintă contribuția proprie a Harvíz. Cei 3,31 milioane de lei rămași sunt valoarea TVA-ului nedeductibil, provenită, de asemenea, din bugetul de stat.

La nivel județean, panourile solare Harvíz generează anual aproape 3 GWh, conform estimărilor.

Harviz 3 Mihalylaszlo