chevron_right
Monitorul oficial local

VOM DEVENI CENTRU REGIONAL PUTERNIC AL FORMĂRII DUALE

Kampusz Alairas 2

Primarul Korodi Attila a semnat astăzi, la București, contractul de finanțare în valoare de 121,67 milioane de lei pentru consolidarea învățământului dual și renovarea campusului școlar din Toplița-Ciuc. Valoarea sprijinului extern obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se apropie de 100 de milioane de lei. După finalizarea proiectului, școlile profesionale din municipiu vor oferi o educație de calitate, orientată spre piață, într-un mediu modern și bine echipat. Investiția trebuie finalizată până la sfârșitul anului 2026.

 

În urmă cu aproximativ un an s-a format un consorțiu pentru dezvoltarea formării duale în municipiul nostru. Miercurea-Ciuc este liderul consorțiului, iar printre membrii fondatori se află Consiliul Județean Harghita, orașele Sângeorgiu de Pădure și Miercurea Nirajului din județul Mureș, cele patru licee tehnologice din Miercurea-Ciuc, Universitatea Sapientia, întreprinderi și organizații profesionale de comerț și industrie și ONG-uri din județul Harghita și din Ținutul Secuiesc. Consorțiul va pune bazele organizării și îmbunătățirii calității învățământului dual pentru următoarele decenii.

„Pentru noi, cel mai important este ca elevul să aleagă meseria pe care o iubește cu adevărat și să poate intra în mod facil în contact cu companiile din domeniul său de activitate. Să primească o educație care să-l ajute să se descurce în orice situație” – a declarat primarul Korodi Attila după semnarea contractului de finanțare, mulțumind totodată pentru sprijinul hotărâtor al președintelui UDMR, Kelemen Hunor, al secretarului de stat al UDMR, Kallós Zoltán și al președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.

„Centrul din Miercurea-Ciuc va fi unul dintre cele mai mari pentru învățământ profesional din țară. Pentru noi, UDMR, învățământul profesional a fost, întotdeauna, de o importanță capitală în dezvoltarea educației. Suntem convinși că avem nevoie de tineri calificați, care pot face o treabă bună. Noul centru va servi acestui scop și toată lumea va beneficia de pe urma lui: tinerii care învață o meserie și pun, astfel, bazele viitorului lor acasă, dar și întreprinderile care îi ajută să învețe și, totodată, le oferă locuri de muncă” – a declarat Kelemen Hunor, cu ocazia semnării contractului de finanțare.

„Noi, în UDMR, nu doar vorbim despre importanța formării duale, ci și acționăm în acest sens. Un sistem educațional bun se adaptează provocărilor vremurilor actuale și așteptărilor angajatorilor. Scopul este de a educa adulți care să se integreze pe piața muncii și să devină profesioniști bine plătiți aici, în țară” – a declarat secretarul de stat Kallós Zoltán.

Ministerul Educației ne-a comunicat pe data de 15 decembrie 2023 că proiectul nostru a fost aprobat. Între timp, am făcut mai multe corecții și completări în conformitate cu cerințele proiectului, până când am ajuns să semnăm contractul de finanțare. În următoarea fază, în cadrul Primăriei se va forma o echipă profesională responsabilă de implementare, care va pregăti și lansa procedurile de achiziții publice pentru managementul externalizat, proiectare, și lucrările de construcții.

În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii, detaliile vor fi specificate în caietul de sarcini; totuși, conform planurilor actuale, pe lângă o reorganizare majoră a curții, vor fi construite trei clădiri noi. Una dintre ele va găzdui ateliere de formare pentru cinci specializări, dotate cu laboratoare, săli de clasă, grupuri sanitare, precum și cabinete medicale școlare și dentare. De asemenea, va fi construit un cămin cu patru etaje și 240 de locuri, în care va fi amenajată la parter o sală de conferințe cu o capacitate de 200 de persoane. Clădirea va avea și o sală de sport complet echipată.

Activitatea consorțiului se va concentra în primul rând pe dezvoltarea educației: elevii celor patru licee tehnologice din Miercurea-Ciuc (Joannes Kájoni, Kós Károly, Székely Károly, Venczel József), precum și studenții de la Universitatea Sapientia vor putea efectua stagii practice plătite la întreprinderile membre ale consorțiului. Această colaborare va oferi un sprijin semnificativ în menținerea forței de muncă tinere în țară, pe lângă îmbunătățirea calității învățământului profesional.

Valoarea contractului de finanțare este de 96,82 milioane de lei – acesta reprezintă sprijin extern nerambursabil obținut prin PNRR. Contribuția proprie a municipiului este de 18,98 milioane de lei, iar cea a Consiliului Județean Harghita de 5,86 milioane de lei.

Proiectul trebuie finalizat până în decembrie 2026.

Kampusz Alairas 2