chevron_right
Monitorul oficial local

300 DE ANI DE FRATERNITATE: AM PĂȘIT PE CALEA COLABORĂRII

Whatsapp Image 2024 02 26 At 11 37 19

Un acord de înfrățire va fi semnat de către reprezentanții municipiului Miercurea-Ciuc și al orașului Süleymanpaşa din Turcia. Anunțul a fost făcut cu ocazia vizitei efectuate de către delegația turcă în orașul nostru. Primarii Korodi Attila și Hüseyin Uzunlar, în cadrul evenimentului desfășurat în sala de festivitate a primăriei, s-au angajat să dezvolte o colaborare cultural-istorică și economică.

 

Süleymanpașa este centrul provinciei Tekirdağ din Turcia și este, de fapt, orașul unde a murit principele Transilvaniei Rákóczi Ferenc al II-lea și oamenii care l-au urmărit în exilul lui după eșuarea revoltei antihabsburgice. Oaspeții răspund cu această ocazie vizitei efectuate toamna trecută de către o delegație formată din reprezentanți ai Primăriei Miercurea-Ciuc, deputatul Hajdu Gábor și primari din regiunea Ciuc.

Primarul Hüseyin Uzunlar a fost însoțit de principalii promotori ai relațiilor maghiaro-turce din Tekirdağ: Erdoğan Erken, consulul onorific al Ungariei în Tekirdağ, Fahrettin Özzade și Zafer Yüncüler, directorii executivi ai Societății de Prietenie Maghiară din Tekirdağ, precum și Fatih Erge, reprezentantul Consiliului Național Secuiesc din Turcia. Oaspeții turci au fost primiți astăzi dimineață în sala de festivități a primăriei de către primarul și viceprimarii orașului nostru, deputatul Hajdu Gábor, consilierul județean Becze István, respectiv consulul Gyombolai Péter Vince, reprezentantul Consulatului General al Ungariei la Miercurea-Ciuc

„Legăturile strânse dintre maghiari și secui și Tekirdağ există de trei sute de ani, iar în ultimii treizeci de ani contribuția remarcabilă a comunității noastre din Miercurea-Ciuc, prin activitatea lui Beder Tibor, a aprofundat această relație. La inițiativa lui Hajdu Gábor, toamna trecută am reîmprospătat această legătură. Am ajuns acum în punctul în care putem anunța că în lunile următoare vom pregăti oficializarea relației de înfrățire” – a declarat Korodi Attila.

„Tekirdağ păstrează legătura cu poporul maghiar, avem o mare apreciere pentru ei. După alegerile din martie, vom începe cu bucurie oficializarea relației de înfrățire și așteptăm cu drag oaspeții din Miercurea-Ciuc în orașul nostru” – a spus Hüseyin Uzunlar.

„Tekirdağ este unul dintre cele mai importante centre comerciale și universitare din vestul Turciei. Reprezintă o oportunitate de legătură incredibil de importantă pentru Miercurea-Ciuc și regiunea noastră” – a subliniat deputatul Hajdu Gábor, evidențiind utilitatea continuării moștenirii lui Beder Tibor și rolul lui Erdoğan Erken, consulul onorific al Ungariei în Tekirdağ. Cel din urmă a lăudat în câteva cuvinte activitatea fostului inspector școlar Beder Tibor (1938–2020).

 Membrii delegației au ajuns sâmbătă în Miercurea-Ciuc. Au vizitat biserica franciscană, șaua dintre munții Șumuleului Mic si Mare, Castelul „Mikó”, precum și Parcul Mini Transilvania, urmărind și un meci de hochei în Patinoarul „Vákár Lajos”. Astăzi, pe lângă programul oficial al primăriei, delegația se va întâlni cu primarii din regiunea Ciuc, va asista la un spectacol de dans popular și va vizita Pasul Nyerges.

Whatsapp Image 2024 02 26 At 11 37 19