chevron_right
Monitorul oficial local

GUVERNUL SACRIFICĂ DEZVOLTĂRILE VIITOARE

Whatsapp Image 2023 11 03 At 15 21 12

Ordonanța de urgență nr. 90/2023 a guvernului face mai mult rău decât bine: acesta paralizează mai ales procesul de planificare, ceea ce are ca urmare inaccesibilitatea fondurilor europene și întârzieri semnificative în implementarea proiectelor anului următor. Primarul Korodi Attila a prezentat într-o conferință de presă toate consecințele nefaste generate de această lege nechibzuită.

 

La fel ca și alte reședințe de județ din țară, și Miercurea-Ciuc se străduiește să analizeze consecințele ordonanței de urgență nr. 90/2023 a guvernului, adoptată vinerea trecută. Primarul Korodi Attila a declarat, că împreună cu serviciile de specialitate ale Primăriei analizează zilnic noile consecințe previzibile și ajung la concluzii tot mai îngrijorătoare.

„În mod tradițional, ultimele două luni ale anului sunt momentul în care administrațiile locale acordă o atenție sporită planificării. Este perioada în care pregătim proiecte pentru a le putea implementa în primăvară. Dacă suntem blocați în această perioadă, acest lucru reprezintă o lovitură grea, deoarece din cauza politicii bugetare proaste din România nu vom putea demara procedurile de achiziții publice până la sfârșitul primăverii, iar din cauza întârzierilor nu va mai fi suficient timp pentru implementare. Așadar, ceea ce am fi început în primăvară pentru proiectele mai mici ar putea fi demarat abia la sfârșitul verii, când se apropie iarna și nu mai sunt condiții de lucru pe teren. În cazul marilor investiții, ar putea exista întârzieri de un an întreg. Astfel, în Miercurea-Ciuc rămân câteva șantiere, dar mult mai puține decât ne-am propus” – a explicat primarul.

Edilul a evidențiat șaisprezece proiecte  în faza de planificare, cinci proiecte în faza de execuție și o serie de alte intervenții care vor fi făcute intempestive din cauza întârzierii. Primarul a subliniat că nu vor fi posibile încheierea de contracte, demararea procedurilor de achiziței publică, iar modificările contractelor necesare pentru finalizarea unor proiecte devin incerte.

Fără a acoperi întreaga listă, sunt afectate inițierea reabilitării aleii Pictor Nagy István sau reabilitarea străzilor Iancu de Hunedoara, Kós Károly și Sâncrăieni va fi blocată, dezvoltarea iluminatului stradal va fi haotică, iar nu putem prezenta nici proiecte tehnice pentru reabilitarea termică a aproximativ patruzeci de blocuri de locuit în cadrul Programului Operațional Regional. Vor fi amânate chiar și intervențiile mici, dar importante, cum ar fi tăierea plopilor periculoși de pe strada Rét (care nu poate fi efectuată decât acum, în toamnă, din cauza reglementărilor privind protecția păsărilor).

Populația este afectată în mod negativ și deoarece programul local de casare a mașinilor vechi devine o victimă a acestei „frâne de urgență”. De asemenea, nu mai putem finanța premierea celor mai buni sportivi ai orașului și a celor care contribuie la dezvoltarea comunității din municipiu, actualizarea expoziției de istorie locală și publicarea cărților importante pentru oraș. De asemenea, evenimentul tradițional Întâlnirea Primașilor Transilvăneni, eveniment de rang înalt, nu se organizează.

„Guvernul încearcă să reducă cheltuielile, dar face mult mai mult rău decât bine, pentru că pierdem surse de venit care vor avea un impact dureros. Oamenii vor avea dreptul să întrebe de ce nu progresăm în proiectele respective. Aceasta nu este doar o problemă pentru Miercurea-Ciuc, ci a întregii țări, și deși există eforturi pentru modificarea legii, hățișurile politice împiedică adoptarea acestor modificări în timp util” - a concluzionat primarul Korodi Attila.

Whatsapp Image 2023 11 03 At 15 21 12