chevron_right
Monitorul oficial local

GUVERNUL UCIDE VIAȚA COMUNITARĂ DIN MIERCUREA-CIUC

Ka Kozigazgatas2

„Ieri a fost una dintre cele mai întunecate zile pentru administrația publică din România de la schimbarea regimului”– a afirmat primarul Korodi Attila în cadrul unei conferințe de presă referitoare la proiectul de ordonanță de urgență privind reformarea sistemului administrativ. Dacă acest proiect va fi aprobat în forma actuală, putem practic închide teatrul, muzeul și piscina din Miercurea-Ciuc, iar evenimentele noastre publice vor trebui abandonate – suntem nevoiți să renunțăm la tot ceea ce înseamnă viața comunitară.

 

„Suntem martorii unei crime din București. Nu din nepăsare, ci în mod deliberat” – a declarat presei Korodi Attila. Primarul nu și-a ascuns furia și dezamăgirea, explicând că viața culturală și sportivă, care reprezintă esența orașelor mici și mijlocii, va fii aproape anulat.

Proiectul de ordonanță prevede că autoritățile locale pot cheltui 7,5% din veniturile proprii pentru cultură, sport și biserici. În cazul municipiului asta ar însemna 8,4 milioane de lei din cele 112 milioane. În privința capitolelor bugetare respctive, în prezent, municipiul are un buget de aproape 42 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei pentru investiții, 21 de milioane de lei pentru cheltuieli de funcționare, și 9 milioane de lei pentru subvenții culturale, sport și bisericești. Cifrele de mai sus arată că nici măcar muzeul, teatrul, ansamblul de dans popular și bazele sportive nu ar putea fi întreținute cu 8,4 milioane de lei. În orice caz, legea ne-ar obliga să desființăm sau să comasăm aceste instituții și ar obliga și primăria să treacă printr-o reorganizare haotică.

„Gândiți-vă că renovăm clădirea teatrului și Galeria de Artă „Nagy Imre” cu finanțare europeană și refacem acoperișul piscinei din surse proprii. Dar în același timp, suntem nevoiți să închidem teatrul, galeria și piscina, deoarece nu avem bani pentru a le administra! Trebuie să renunțăm la spectacolele de teatru, la programul de înot și patinaj, la programele muzeale. Comuniștii nu au reușit să distrugă Festivalul de Muzică Veche, dar guvernul Ciolacu poate să o facă! Astăzi încep Zilele Municipiului Miercurea-Ciuc, iar dacă guvernul nu își schimbă poziția, atunci va fi pentru ultima dată, pentru că nu vom avea voie să sprijinim astfel de evenimente în viitor" – a explicat Korodi Attila.

El a îndemnat organizațiile culturale și sportive, respectiv angajații din administrație să-și facă auzită vocea până la adoptarea proiectului! La fel ca multe alte orașe, Miercurea-Ciuc își va pierde atractivitatea dacă „va fi secătuit de conținut”. „Asfaltările vor continua, renovările vor continua, dar nu va mai rămâne nimeni care să se bucure de beneficiile acestor dezvoltări, pentru că fără un spațiu viabil, orașele noastre vor deveni goale” – a remarcat Korodi Attila.

Ka Kozigazgatas2