chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

Elkezdődött két övezet ingyenes telekkönyvezésének a közvitája

Telekkonyvezes Ka

Fontos mérföldkőhöz érkezett Csíkszereda: a topográfiai felmérést követően a megyei kataszteri hivatal jóváhagyta két kültelek-övezet kifüggesztését, ezzel elkezdődött a közvitája 573 hektárnyi mezőgazdasági földterület telekkönyvezésének. A Román Gépjárműnyilvántartó (RAR) környéki, valamint az Olt és a vasútvonal által közrezárt területek gazdái szeptember 22-ig ellenőrizhetik, hogy a parcelláik rendben vannak-e. 2023 tavaszára várhatóan több mint hatszáz telekkönyvet bocsátanak ki a gazdák részére, Csíkszeredában először: ingyenesen.

 

A 2015 májusában megjelent országos kataszteri és telekkönyvezési program Csíkszeredában mindeddig nem vezetett látványos eredményhez, a jég azonban megtört: véget ért a topográfiai felmérés két övezetben, ezt pedig a kataszteri hivatal is jóváhagyta, így ma elkezdődött a közvita.

„Egy évvel ezelőtt döntöttük el, hogy a lakosok javára megpályázunk két nagy programot, amelyek következtében Csíkszereda mezőgazdasági területeinek meghatározó része telekkönyvileg is tisztázottá válik. Ezáltal a tulajdonosokat hozzásegítjük ahhoz, hogy jobban tudják használni, előnyösebben tudják értékesíteni a területeiket. Miután a két programot lezárjuk, elmondhatjuk majd, hogy a város nyugati és északi részén levő szántók telekkönyvileg rendben lesznek” – nyilatkozta sajtótájékoztatón Korodi Attila polgármester.

Az első pályázatból felmért két övezet a Csíkcsicsó felé vezető európai út mentén, valamint az azt a Szépvíz felé vezető országúttal összekötő terelőút mentén fekvő 17-es övezet (Felsőmező, Hiaszó stb.), illetve az Olt, a Rét utca, a vasútvonal és a csicsói közigazgatási határ között elterülő 12-es övezet (Lókút, Bikás-tó, Alsó Rétremenő, Nagyrét stb.). A kettő összesen 573 hektár nagyságú, és az itt található 921 ingatlan mindegyikét felmérte a közbeszerzést elnyerő Ferencz Zoltán földmérő.

A két övezet nagy felbontású térképét kifüggesztették a városháza székhelyének bejáratánál (Vár tér 1. szám), és a területtulajdonosok 2022. szeptember 22-ig megtekinthetik a felmérés eredményét, észrevételeiket pedig benyújthatják a városháza iktatójában naponta 8 és 13 óra között. A tulajdonosoknak tudniuk kell, hogy a területek mérete nem változott, a parcellák határa azonban esetenként módosult.

A második pályázatból következik a 46-os övezet felmérése (az Olt és a város között fekvő külterületek: Táre, Botföldje, Lipován, Hidegkút, Nagyszeg, Rét, Oltmejéke, Fok, Délető, Régi-malom, Tanorok stb.), és ha ez is lezárul, akkor a három övezetre összesen több mint 1200 telekkönyvet bocsátanak ki 2023 végére, a gazdáknak pedig nem kell fizetniük ezért. E három övezet 803 hektára egyébként Csíkszereda 6092 hektáros mezőgazdasági területeinek 13,18 százaléka.

Telekkonyvezes Ka