chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

HATÉKONYABBAN DOLGOZHATNAK A HARGITAFÜRDŐI ÖNKÉNTES TŰZOLTÓK

Tuzoltok5

Első bevetésükön tanúsított példás helytállásukért oklevéllel ismerte el a városvezetés a hargitafürdői önkéntes tűzoltócsapat munkáját, és a további bevetések hatékonysága érdekében a városháza további felszerelésekkel látta el az alakulatot. Helyszíni terepszemle keretében a tűzoltószertár (és nem csak) épületének terveit is bemutatták.

 

Idén január 14-én szándékos gyújtogatás következtében lángok csaptak fel egy hargitafürdői tömbházlakásban. Csutak László önkéntes tűzoltó először egyénileg próbálta megelőzni a még nagyobb bajt, majd társait is riasztva elvégezték az oltás nagyrészét és megfékezték a lángokat, mielőtt a hivatásos tűzoltók a helyszínre értek volna. Csutak Lászlónak és a Tófalvi Ernő által vezetett önkéntes alakulatnak ez volt az első bevetése. Munkájuk elismeréseként Korodi Attila polgármester és Bors Béla alpolgármester sajtótájékoztató keretében ma oklevelet adott át nekik.

Az oklevélen felül azonban további támogatást is nyújtott a városháza: mintegy 8000 lej értékben nyolc tömlőt, egy légzőkészüléket és egy sugárcsövet adtak át. Az önkormányzat idén további tömlők, elosztók, állványcsövek, létrák, kézi szerszámok, valamint egyenruhák, védőfelszerelések, igazolványok vásárlására különített el pénzalapot.

„Néhány évvel ezelőtt a parlamentben az egyik legfontosabb törvénytervezetünk arra keresett megoldást, hogy az önkéntes tűzoltók is biztosítottak lehessenek a bevetések idején. Így jött létre az önkéntes tűzoltóságok keretszerződése. Ha bármilyen baleset történik, munkahelyi balesetnek minősül, és a sérült ennek megfelelő ellátásban részesül” – jegyezte meg Korodi Attila polgármester, és átadták az alakulat tagjait biztosító önkéntességi szerződéseket.

Hargitafürdőn rendelkezésre áll egy tűzoltóautó, amelynek tárolása miatt fontos, hogy az üdülőtelepülésen tűzoltószertár épüljön. További igényekre válaszolva azonban az önkormányzat többrendeltetésű létesítmény építése mellett döntött: az alagsorból és földszintből álló tervezett épület a tűzoltóalakulat kiszolgálására létrehozandó helyiségek mellett orvosi rendelőt, gyógyszertárt, közvécét, irodahelyiséget is magában foglal. Alapterülete 318 négyzetméter, hasznos felülete a két szinten 522 négyzetméter. Terveit a helyi Aedna Kft. készítette, és jelenleg folyamatban van a kivitelezési közbeszerzés előkészítése. A városháza azzal számol, hogy idén aláírják a kiviteli szerződést.

A tavaly elfogadott megvalósíthatósági tanulmány a projekt összköltségét 4,65 millió lejre becsüli.

Tuzoltok5