chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

KEZDŐDHET A PUG FRISSÍTÉSE

Pug05

Csíkszereda Városháza ma délben aláírta a megyeszékhely általános városrendezési tervének frissítésére vonatkozó szolgáltatási szerződést. Az uniós forrásból finanszírozott, egymillió lej értékű megállapodás értelmében a gyulafehérvári Total Business Land Kft.-nek a következő bő két évben frissítenie kell a városfejlesztésben iránymutató dokumentációt, integrálva egyúttal a földrajzi információs (GIS) rendszerbe.

 

Az utóbbi több mint tíz évben bekövetkezett társadalmi, közigazgatási és gazdasági változások szükségessé teszik Csíkszereda általános településrendezési tervének (Plan Urbanistic General – PUG) frissítését. A PUG közép- és hosszú távon meghatározza többek között a fejlesztési irányokat, a közlekedési folyosók útvonalait, a veszélyeztetetté nyilvánított területeket, a területfelhasználást és az építkezéseket ezeken a területeken. Ez az iránymutató és stratégiai dokumentum azért fontos, mert felvázolja a város következetes fejlődését a következő 10 évre.

„Elvárásunk a korábbi PUG ellentmondásos rendelkezéseinek korrigálása, amelyek miatt egyrészt fiatalok ezrei telepedtek ki a szomszédos falvakba, másrészt ellehetetlenítették az ipari fejlesztéseket, és ugyanakkor elbonyolították a városi közlekedést֨” – fogalmazott Korodi Attila polgármester a sajtótájékoztatóval egybekötött szerződésaláírás alkalmával.

A szerződés részleteit Bors Béla alpolgármester ismertette. Mint elmondta: a Fejlesztési Minisztériummal tavaly decemberben 14,35 millió lejes finanszírozási szerződést írtunk alá, ennek egyik eleme (nyolc övezeti rendezési terv – PUZ) mellett a PUG frissítése.

„A közbeszerzést májusban hirdettük meg, ma pedig aláírjuk a szolgáltatási szerződést 1,015 millió lej értékben. A gyulafehérvári tervezőcégnek négy lépésben kell megvalósítania a szerződést: el kell készítenie a megalapozó dokumentumokat, aktualizálnia, majd jóvákell hagyatnia a PUG-ot, utolsó lépésben pedig integrálnia kell a GIS-rendszerbe” – közölte az alpolgármester.

A gyulafehérvári cég amúgy ismerős már Csíkszeredában: ő készítette a nyugati ipari övezet és a Nagyrét rendezési tervét is. Ma egyúttal a kezdési parancsot is aláírták, így kezdődhet is a munka.

Pug05