chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

ÚTTÖRŐ SZEREPET VÁLLAL CSÍKSZEREDA A SZAKOKTATÁS FEJLESZTÉSÉBEN

Onk Ules

Országszerte nagyon kevés példa van rá, ezért közös tanulási folyamat kezdődik Csíkszeredában önkormányzati szervezetekkel, iskolákkal, cégekkel együtt: a képviselő-testület mai ülésén regionális konzorcium létrehozásáról döntöttek, amely a duális szakoktatás terén fejti ki tevékenységét. A cél a szakiskolás diákok és a cégek kölcsönös segítése, a térség meghatározó munkaadóinak és a jövő munkavállalóinak összekapcsolása.

 

Csíkszereda Önkormányzata vezető szerepet vállalt a huszonegy taggal induló konzorciumban. A tömörülésnek elhivatott tagja Hargita Megye Tanácsa, a regionális oktatási szolgáltatások elősegítése érdekén csatlakozott a Maros megyei Erdőszentgyörgy és Nyárádszereda helyi önkormányzata, továbbá a Sapientia EMTE, négy csíkszeredai szakiskola, nyolc cég, négy szakmai egyesület.

„Új helyzetben vagyunk: a világ sokkal gyorsabb annál, minthogy a szakiskolák önmagukban hatékonyan alkalmazkodjanak a munkaerőpiaci elvárásokhoz. A konzorcium célja, hogy az iskolába beérkező diákoknak valós perspektívát tudjunk nyújtani a szakma tanulásától egészen a munkavállalásig, vagy az egyetemi továbbtanulásig” – fejtette ki az önkormányzati ülésen Korodi Attila polgármester.

A duális képzés lehetővé teszi, hogy a diák „élesben” tanulja a szakmát, a munkaadó pedig magának neveli ki a szakembereit.

A most létrejövő konzorciumnak tagja a Joannes Kájoni, a Kós Károly, a Székely Károly és a Venczel József Szakközépiskola, a cégek részéről pedig tőkeerős helyi vállalkozások, regionális és országszerte ismert vállalatok is csatlakoztak. Tagjai továbbá a Hargita Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Székelyföldi Gyárosok és Nagyiparosok Egyesülete, a Csíki Vállalkozók Egyesülete és a Gyulafehérvári Caritas.

„Mindent megteszünk, hogy a következő hét folyamán az Országos Helyreállítási Terv kiírásaira válaszolva pályázatot nyújtsunk be az oktatásfejlesztés érdekében, majd következik a konzorcium bővítése olyan további vállalkozásokkal, amelyek nyitottak az együttműködésre” – jegyezte meg a polgármester

A konzorcium várhatóan nyárára már érdemben is elkezdheti a szakoktatás következő éveit nagyban meghatározó tevékenységét.

Onk Ules