chevron_right
Monitorul oficial local

A FOST ADOPTAT REGULAMENTUL SISTEMULUI DE PARCARE CU PLATĂ

Tanacsules 0928

Fără îndoială, sistemul de parcare cu plată a fost cel mai important punct pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Consiliului Local al Municipiului Miercurea-Ciuc. Perioada de probă a sistemului destinat eliminării haosului de parcare din centrul orașului, asumată ferm de administrația locală, va începe la 1 decembrie și va deveni permanentă la 1 ianuarie.

 

„Suntem conștienți că un regulament de parcare nu poate fi niciodată perfect. Nici al nostru nu este, dar am încercat să creăm un regulament care să facă zonele aglomerate mai accesibile și care să poată fi ajustat pe baza experiențelor acumulate. Scopul nostru este să înceapă procesul de tranziție de la 1 noiembrie, să înceapă perioada de probă de la 1 decembrie, iar sistemul de parcare cu plată să fie funcțional începând cu 1 ianuarie 2024” – a declarat primarul Korodi Attila în cadrul ședinței ordinare a consiliului local.

Sistemul de parcare cu plată din Miercurea-Ciuc cuprinde în total 2874 de locuri de parcare, dintre care 76 sunt rezervate persoanelor cu dizabilități. Zona de parcare 0 acoperă în linii mari axele străzilor Kossuth Lajos și Bulevardul Timișoarei, precum și zonele lor adiacente (aleea Octavian Goga, curțile blocurilor de pe strada Piața, zona Pieței Libertății), afectând de asemenea segmentul Bulevardului Frăției dintre Piața Cetății și sensul giratoriu din fața poliției. Zona de parcare I acoperă în mare parte alte cartiere de blocuri, cu unele excepții. Împreună, există șase zone de parcare rezidențiale unde locuitorii pot cumpăra abonamente anuale la jumătate de preț.

În zona 0, tariful pentru o jumătate de oră este de 2,50 de lei, pentru o oră este de 5 lei, iar nu există opțiune de cumpărare a unui abonament zilnic. În zona I, puteți parca timp de jumătate de oră cu 1,50 de lei, pentru o oră cu 3 lei și puteți achiziționa un abonament zilnic cu 15 lei. Abonamentul anual valabil pentru ambele zone costă 500 de lei, iar pentru zona I, puteți cumpăra abonamente semestriale, de patru luni și lunare cu tarife de 300, 200, respectiv, 150 de lei. Cu abonamentele cumpărate pentru zona I, nu puteți parca în zona 0. Abonamentele rezidențiale costă în mod uniform 250 de lei.

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate prin intermediul casieriilor Csíki Trans SRL (operatorul sistemului de parcare). Totodată, achiziția se poate efectua și prin intermediul aplicației TPARK (la prețul de mai sus se adaugă, prin urmare, o taxă de serviciu), prin SMS sau prin card de credit. Biletele pot fi cumpărate, de asemenea, sub formă de tichete răzuibile în punctele de vânzare comerciale.

(Mai multe detalii despre sistemul de parcare cu plată)

Pe lângă aprobarea sistemului de parcare, un alt subiect important de pe ordinea de zi a fost schimbarea destinației proprietății de pe strada Zorilor nr. 34: consiliul a aprobat utilizarea fostei clădiri ASCO și a curții acesteia ca punct de lucru al operatorului de salubrizare Eco-Csík SRL, și înființarea unui centru de colectare cu aport voluntar pentru deșeuri reciclabile.

Tanacsules 0928