chevron_right
Monitorul oficial local

CABINET STOMATOLOGIC ȘCOLAR DEDICAT PREVENIRII

01 20240116

După aproximativ cincisprezece ani, orașul Miercurea-Ciuc dispune din nou de un cabinet stomatologic școlar. Serviciile de stomatologie oferite în prezent la Liceului Teologic Romano-Catolic „Segítő Mária” sunt disponibile în mod gratuit pentru aproximativ 1100 de elevi de liceu, dar implementarea programului de prevenire nu se oprește aici: obiectivul primăriei este extinderea acestuia și către elevii din școlile primare.

Cabinetul stomatologic are o suprafață de 25,5 metri pătrați, fiind amenajat în partea clădirii Colegiului „Márton Áron” care este folosită de Liceul Teologic Romano-Catolic „Segítő Mária”. Cabinetul își va începe activitate în curând.

„A fost o provocare interesantă!” - a subliniat primarul Korodi Attila cu ocazia inaugurării oficiale a cabinetului în cadrul unei conferințe de presă. A precizat că începerea activității a fost precedată de o perioadă lungă de pregătire de aproape trei ani, care a fost un proces util și pentru administrația locală.

Viceprimarul Sógor Enikő a explicat detaliile procesului, menționând că, în comparație cu obținerea avizelor și autorizațiilor, lucrările de construcție concrete au durat relativ puțin timp. Compania Tectum Company SA a realizat conectările electrice, de apă, de apă uzată și de aer comprimat, amenajarea unei camere de sterilizare, precum și placarea și văruirea spațiului, costul total al lucrărilor fiind de 34.400 de lei. Procurarea echipamentului cabinetului, inclusiv a scaunului stomatologic, a sterilizatorului, a compresorului, a unei lămpii de fotopolimerizare și a altor accesorii și consumabile, a fost asigurată cu sfaturi profesionale utile de către consilierul local Trandafir-Orbán Tímea. Potrivit consilierului, care deține și funcția de vicepreședinte al Colegiului Medicilor Dentiști Harghita, beneficiul cel mai important al acestui cabinet este educarea pentru sănătate, deoarece dacă elevii se obișnuiesc să participe la controale de screening de două ori pe an, multe probleme pot fi rezolvate încă din stadiul incipient.

În cabinetul stomatologic școlar, dr. Imre Botond, medic stomatolog, și o asistentă asigură accesul elevilor la îngrijirea stomatologică primară. Cabinetul va fi deschis timp de patru zile pe săptămână, între orele 7 -15, unde vor fi efectuate tratamentele incluse în competența generală a stomatologiei (tratarea cariilor dentare, soluționarea anumitor situații de urgență). În cea de-a cincea zi, vor fi susținute prelegeri preventive în alte instituții de învățământ din oraș, concentrându-se asupra importanței igienei orale și a rutinei de îngrijire a cavității bucale. Conform dr. Imre Botond, activitățile care vor fi susținute pot avea și un rol important în depășirea anxietății de origine dentară.

Autoritățile orașului au subliniat cu recunoștință colaborarea și parteneriatul cu Direcția de Sănătate Publică, conducerea celor două instituții de învățământ, proprietarul clădirii. În același timp, au subliniat că intenționează să continue acest proces pentru ca, în câțiva ani, să se poată deschide un cabinet stomatologic și într-o școală primară.

01 20240116