chevron_right
Monitorul oficial local

RUNNING FESTIVAL CSÍKSZEREDA - SĂRBĂTOAREA ALERGĂRII

Running

Peste o mie de alergători se pregătesc pentru cea de-a treia ediție a festivalului de alergare, Running Festival Csíkszereda, care va avea loc în Miercurea-Ciuc și în câteva localității limitrofe (Păuleni, Delnița), în zilele de 15 și 16 septembrie. Competiţia se adresează atât profesioniștilor, cât și amatorilor, alergători de asfalt și de teren, precum și familiilor.

 

Conform datelor finale, la una dintre cele mai populare curse de alergare din inima Transilvaniei s-au înscris, în acest an, 1.123 de persoane. Participarea la cursele susținute de diverse firme se prezintă astfel: la maratonul Gyermelyi vor participa 63 de concurenți, la semimaratonul Amigo 193, pe baza înregistrărilor, 116 persoane vor alerga pe traseul de 5 km Harvíz, iar cursa de 10 kilometri a Gerkon Elektro 148 de persoane. Un total de 41 de echipe de patru membri s-au înscris la ștafeta de Gordius Relay, ceea ce înseamnă 164 de alergători, iar cursa nocturnă Tusnad Night Trail de vineri va avea 107 participanți. La fel ca și în anii precedenți, cursa de familie Harmopan rămâne cea mai populară, cu 95 de familii care se aliniază sâmbătă după-amiază cu copii de diferite vârste, pentru a alerga cei 2,5 kilometri prin centrul orașului Miercurea-Ciuc.

Cel mai în vârstă concurent al festivalului de alergare e din Miercurea-Ciuc și are 84 de ani, fiind născut în anul 1939. Participanții la festival vin din peste douăzeci de județe ale țării și din Ungaria.

„În 2021, am pornit evenimentul Running Festival Csíkszereda cu scopul de a fi mai mult decât o simplă competiție de alergare. Am visat la un festival al alergării, care nu se concentrează pe viteză sau pe rezultate, ci pe faptul că toți participanții să se simtă bine. În același timp, am dorit să atragem cât mai mulți alergători din țară și poate chiar din străinătate, sperând că vor descoperi orașul nostru și vor reveni cu familia, cu prietenii. Judecând după numărul de înscrieri, cred că am reușit să transformăm acest vis în realitate: în fiecare an se înscriu din ce în ce mai mulți la acest festival minunat", a declarat Korodi Attila, primarul orașului.

Festivalul va începe în seara zilei de vineri 15 septembrie, cu alergarea nocturnă pe trail. Distanța va fi de 7 km, iar sportivii, care vor folosi obligatoriu lanterna de cap (frontală), vor porni de lângă faimoasa Biserica Franciscană din Șumuleu şi vor alerga până pe dealul Şumuleul Mare, înalt de 1033 de metri. Sâmbătă vor avea loc celelalte curse, printre care maratonul de 42 km, semimaratonul de 21 km, ștafeta de maraton pentru echipe de patru persoane, precum și cursele de 10 km și 5 km.

Ultima cursă de sâmbătă după-amiază este dedicată familiilor.

„Pentru mine este o mare bucurie faptul că Running Festival Csíkszereda devine tot mai popular în rândul alergătorilor, dar este și o onoare că avem încrederea sportivilor profesioniști. Nu numai ca organizator, ci și ca fost sportiv, mă bucur de cei peste o mie de înregistrați și sper ca festivalul de două zile îi va determina pe cei care lipsesc anul acesta să ni se alăture anul viitor. La cererea publicului, am introdus anul acesta cursa de 10 kilometri  și planificăm să aducem și mai multe noutăți în viitor, pentru a satisface nevoile atât ale copiilor, cât și ale adulților. Sunt recunoscătoare că întreprinzătorii locali ne-au sprijinit și anul acesta și chiar mai mulți ni s-au alăturat, demonstrând că și pentru ei este importantă promovarea unui stil de viață sănătos prin mișcare și consolidarea sentimentului de comunitate. Sper că și pentru spectatori cele două zile de eveniment sportiv vor fi o experiență captivantă", a afirmat Miklós Edit, coordonatorul principal al evenimentului.

La festival, toți participanții primesc kit de participare, iar cei mai buni finaliști la maraton, semimaraton și ștafeta maratonului vor primi premii în bani. În cazul maratonului, vor exista premii separate pentru alergătorii profesioniști și cei amatori. În cazul alergătorilor profesioniști, primul clasat în cursa de maraton va primi 2.000 de lei, al doilea 1.500 de lei, iar al treilea 1.000 de lei.Tot în cursa de maraton, locurile de pe podium la amatori vor fi recompensate cu 1.500, 1.000 și 750 de lei. La semimaraton și ștafeta de maraton, locul întâi va fi premiat cu 1.000 de lei, al doilea cu 750 de lei și al treilea cu 500 de lei. Pe lângă aceste premii, la celălalte curse, primii trei clasați la fiecare grupă de vârstă vor primi câte o cupă. 

Toți alergătorii sunt invitați la petrecerea cu paste la sfârșitul zilelor de cursă, kitul de înscriere conținând și tichetul de masă.

Un aspect interesant al festivalului este că pe traseul maratonului, semimaratonului și al ștafetei de maraton, muzicienii locali vor încuraja atleții și susținătorii prezenți.

Sâmbătă, între orele 10 și 13, se va opri circulația pe străzile: Kossuth Lajos, Márton Áron și Szék. De asemenea, sâmbătă, în timpul concursului familial, între orele 16:00 și 16:30, va închisă circulația pe următorul traseu: Piața Libertății – Bulevardul Timișoarei (Promenadă) – Piața Majláth Gusztáv Károly – Strada Petőfi Sándor – Piața Cetății – Strada Nicolae Bălcescu – Parcul Central – Bulevardul Timișoarei – Piața Libertății. Totodată, pentru siguranța alergătorilor temporar va fi închisă circulația pe anumite rute. Mulțumim pentru înțelegere, pentru răbdare!

Organizatorul evenimentului este Primăria Municipiul Miercurea-Ciuc şi Asociatia Club Sportiv Siculus Cycling Club. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați site-ul evenimentului (www.runningfestival.ro) sau să contactați organizatorul principal, Miklós Edit, la numărul de telefon 0745 376428.

Running