chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

FONTOS INFRASTRUKTURÁLIS DÖNTÉSEK AZ ÖNKORMÁNYZATI ÜLÉSEN

Onkormanyzati Ules2

Sarkalatos, városfejlesztést megalapozó kérdésekben döntött mai önkormányzati ülésén Csíkszereda városvezető testülete: útfelújítás, parkolók, közvilágítás és lakóövezet-létesítés terén is fontos döntések születtek.

 

Csíkszereda Önkormányzata mai soros ülésének felvezetőjében Korodi Attila polgármester bejelentette: az Országos Helyreállítási Tervből támogatást nyert városunk az iskolahálózat fejlesztésére. A 26,7 millió lejes pályázat jóvoltából mind a 19 tanintézmény, továbbá a Tanulók Háza és a Csíkszeredai ISK 450 tanterme új felszerelésekkel bővül, illetve laboratóriumok jönnek létre. A középiskolai okos laboratóriumok fejlesztésére irányuló pályázatunkat is figyelembe véve elmondható, hogy a következő egy-két év során 6 millió eurónyi fejlesztés segíti elő az oktatás színvonalának növelését.

A fővárosból érkezett jó hírek mellett a napirendi pontok között is voltak olyanok, amelyek hosszú távon nagyban befolyásolják Csíkszereda fejlődését.  

Elfogadták három utca átfogó felújításának a megvalósíthatósági tanulmányát is: a Kútpatak, a Lovarda és a Pünkösd utca korszerűsítése közel 3,5 millió lejbe kerül, és mindhárom esetében elégséges 4 hónap a kivitelezésre. Az anyagi források előteremtése, a tervezés és a kivitelezés a következő évek feladata, a ma elfogadott határozat ennek képezi az alapját.

A közvilágítási hálózat bővítésére vonatkozóan is megvalósíthatósági tanulmányt fogadott el az önkormányzat. Amikor kivitelezésre kerül sor, 42 oszlopot állítanak Csíkszereda különböző városrészeiben (Hősök utca: 20 oszlop, Jókai utca: 9 oszlop, Tanorok utca: 5 oszlop, Nyírfa utca: 4 oszlop, Somlyó utca: 3 oszlop, Malom utca: 1 oszlop).

Köztudott, hogy befektetői érdeklődés övezi a Mihail Sadoveanu utcában levő, a Sapientia EMTE mögötti parkoló hosszú távú haszonbérbe vételét felszín alatti parkoló létrehozásának céljából. Az önkormányzat célszerűségi tanulmányt fogadott el, amely a haszonbérbe adás következményeit elemzi. A 3000 négyzetméteres terület haszonbérbe adásának szándékát Csíkszereda Városháza a későbbiekben nyilvános liciten hirdeti meg.

Zöld utat kapott ugyanakkor egy zonális rendezési terv (PUZ) is, amely a keleti ipari és kereskedelmi övezet fejlesztését szolgálja. A PUZ alapján az ottani vállalkozások és a befektetési környezet lehetőségeinek javítása mellett többek között két nyolcemeletes tömbház is épülhet a Nest kereskedelmi központ szomszédságában.   

Onkormanyzati Ules2