chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

REKORDÖSSZEGBEN PÁLYÁZUNK FEJLESZTÉSEKRE

Whatsapp Image 2024 03 05 At 15 55 30

Csíkszereda Önkormányzata már most 113 millió euró értékű pályázati portfólióval rendelkezik az Európai Unió 2021–2027-es finanszírozási időszakára, a végösszeg pedig még távoli, hiszen olyan nagy horderejű projektekhez nincs még összeg rendelve, amilyen például az ipari park létrehozása. Ma Csíkszereda városvezetése és a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetősége átbeszélte a lezárult hétéves uniós költségvetési időszak eredményeit és a következő ciklus kihívásairól egyeztetett.

 

Csíkszereda az uniós finanszírozásoknak köszönhetően az elmúlt években óriási fejlődésen ment át: újjáépült a vasúti felüljáró (Ligat híd) és az autóbuszállomás, oktatási intézményeink átfogó felújításon vannak túl, harminckét tömbházat hőszigeteltünk, sportpark létesült, és a sor még folytatható lezárt és folyamatban levő beruházásokkal. Az uniós támogatásokat ügykezelő Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetősége ma Csíkszeredába látogatott, és a város elöljáróival a még erőteljesebb folytatás útjait keresték. A szakmai egyeztetésről, terepszemléről és a folytatásról sajtótájékoztató keretében számoltak be.

„Egész sor projekttel készülünk az új finanszírozási ciklusra, mert csakis az EU segítségével tudjuk tartani a fejlesztések ritmusát. Számos szakmai problémát átbeszéltünk az aktív és a soron következő pályázatokról is. A lezárult beruházások nagyon sokat jelentenek a város kibontakozása szempontjából. Az uniós társfinanszírozású beruházások folytatódnak, és kiegészülnek az elektromobilitás, a digitalizáció kihívásaival, a műemléképületek felújításával” – fogalmazott Korodi Attila polgármester.

„Csíkszereda a központi fejlesztési régió kiemelkedően jó pályázója: az elmúlt ciklusban 21 finanszírozási szerződést írtunk alá több mint 55 millió euró értékben, és néhány szerződés több komponensű, tehát ennél is sokkal több projekt valósult meg. Ma nagyon sokat beszélgettünk az elkövetkező pályázási folyamatokról, az elbírálási szempontokról, az útmutatókról és egyéb szakmai kérdésekről” – mondta a sajtótájékoztatón Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

Csíkszereda az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) 274 millió lej várományosa – az utolsó, duális képzésre és kampuszfejlesztésre igényelt 96,15 millió lej értékű finanszírozási szerződést a napokban írja alá Korodi Attila polgármester. Városunk a Központi Régió Programból (korábbi Regionális Operatív Program) további 116 millió lejre számíthat alanyi jogon. Ezek mellett azonban számos olyan beruházási terv van, amelynek az összegei még nem ismertek.

Csíkszereda pályázási portfóliója jelenleg meghaladja a 113 millió eurót. A teljesség igénye nélkül a következő beruházásokra pályázunk:

• oktatásfejlesztés (szakoktatás- és kampuszfejlesztés, iskolák felszerelése);

• ipari park létrehozása és gazdaságfejlesztési projektek;

• 53 tömbház hőszigetelése;

• a tömegközlekedés fejlesztése (elektromos töltőállomások telepítése, autóbuszvásárlások, intelligens forgalomirányító rendszerek), közúti és kerékpáros infrastruktúra fejlesztése;

• középület-felújítások (színház, Vigadó, városháza, ügyfélközpont, Nagy Imre Galéria);

• a Mikó-vár környezetének és a Fodor Sándor parknak a felújítása.

Whatsapp Image 2024 03 05 At 15 55 30